Tuesday, January 12, 2010

Za likovniot amaterizam

Likovniot amaterizam kaj nas e pod vlijanie na sovremenata likovna umetnost i negovite granici bi mozele da se definiraat pomegu narodnata umetnost, laickoto i naivnoto slikarstvo.
So izvesni isaklucoci na osobito daroviti umetnici - amateri i avtodidakti, koi se vklopuvaat vo opstiot razvoj na zvanicnata umetnost,likovniot amaterizam ne e osobeno razvien kaj nas. Se praveni napori likovniot amaterizam organizirano da zazivee preku slobodnite aktivnosti i Likovnite klubovi pri Centrite za kultura i nekogasnite Centri za detsko tvorestvo kako i nekoi privatni inicijativi za slikarski skoli za mladi, megutoa, so cesni isklucoci toa ne dade golemi rezultati, bidejki edna ptica ne pravi prolet.
Denesnite umetnici-likovni amateri ja sledat vo cekor sovremenata profesionalna likovna umetnost, no cesto nesovrseno i nedoslednoetno gi sozdavaat svoite dela, davajki im vkus na neorealizam ili apstrakcionizam. So neposrednosta na svojot likoven izraz davaat svoj pridones kon opstoto viduvanje na nestata, vo svojata zivotna sredina. Granicite megu amaterskata, naivnata i zvanicnata likovna umetnost se mnogu mali i se isprepletuvaat vo najrazlicni preodni formi. Samo kako primer bi ja navel tradicionalnata izlozba na slikari-amateri od Makedonija, sto sekoja godina ja organizira Kulturno-informativniot centar na grad Skopje.i koja pretstavuvase presek na dostignuvanjata vo likovniot amaterizam kaj nas.

No comments: