Tuesday, March 16, 2010

Reminiscencii za umetnosta

Pobunuvanjeto protiv grdoto i zloto gi pokrenuvalo umetnostite na site vreminja, a ne kako sto nekoi mislat deka toa e blagosostojbata. delata sozdadeni kako reakcija na zloto se kako cveke na zloto. Losoto gi inspirira umetnicite a dobroto gi zaspiva. Filosofot ke remizira> Zloto i cvrstiot karakter, kako i kultot na ubavinata se uslov za sozdavanje na umetnici-tvorci.
Politickite granici ne gi sledat granicite na racionalnoto i internacionalnoto vlijanie na umetnosta.
Kako sto nema cisti nacii vo bioloska smisla taka nema i apsolutno cista nacionalna umetnost koja vo mala ili pogolema merka ne e i internacionalna. Cestite vlijanija od edna na druga umetnost ne mozat da ja zatvotat istata vo nacionalni ramki i nemoze vo sovinisticka nadmenost da slizi kako argument za kulturna superiornost i nadmenost na edna nacija nad druga.
Umetnikot e naucnik koj nesvesno smeta. Niza umetnicki pravci se vodeni od edna naucna misla /kubistite/.Bez umetnosta mnogu znaenja za svetot i zivotot bi bile osiromaseni.
Umetnosta bara golemi materijalni sredstva. Goleminata t.e. monumentalnosta ne go pravi edno umetnicko delo umetnost. Umetnosta e zavisna od parite, mecenite, sponzorite,ktitorite, kolekcionerite, trgovcite so sliki, galeristite,drzavnicite i dr, koi investiraat vo umetnosta no ne sekogas za potrebata na umetnosta i umetnikot . Umetnickoto delo e ramnoteza na dovrsenoto i nedovrsenoto.Kreativnosta e samo eden nepotpoln i apstrakten moment za sozdavanje na edno delo koe treba da se umee koga da se zavrsi.
Tezneejki kon slobodata kako estetski princip, osloboduvajki se od klasicnite ogranicuvanja i afirmirajki spontanost sovremenata moderna umetnost se potpira na potsvesnite, nagonski impulsi sto znaci taa poaga od gledisteto deka se e dozvoleno, deka slobodata na umetnickoto sozdavanje e neogranicena, deka se e opravdano ako se izrazuva neizrazlivo i se postignuva edna nova neobicna emocija i senzibilnost. Nikoj ne moze da uziva vo bilo koja umetnost, pa ni da ja razbere, ako ne go sfaka nejziniot jazik.

No comments: